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Dear Mr Gorski,

Thank you for your above-mentioned complaint of 4 December 2014, which was
transmitted to me for action.

1 would like to apologise for the delay in providing you with the final assessment in this
matter. This is partially due to the large number of complaints and enquiries we receive
under EU labour law.

In your complaint, you consider that Directive 2002/14/EC establishing a general
framework for informing and consulting employees is not implemented in Poland in
accordance with the intentions of its authors.

In particular, you indicate, first, that in the years following the adoption of the Act of 7
April 2006 on informing and consulting employees, the number of works councils in
Poland declined significantly, which in your view is mainly due to pressures exerted by
employers on workers not to sign a request for the establishment of a works council.
Second, you consider in substance that the wording of the above-mentioned Act is
unclear as to the topics to be covered by information and consultation and that the Polish
authorities are ineffective in enforcing the Act. Third, you state that the Act allows for a
situation where the management of companies may not inform and consult workers'
representatives in case of a restructuring that has been decided by the parent company.
Fourth, you criticise the lack of indication in the Act of how the recourse to experts is to
be financed.

You also ask the European Commission to verify the 'authenticity’ of the replies, attached
to your complaint, of the Polish Secretary of State in the Ministry of Labour and Social
Policy to the interpellations submitted in 2013 by Mr Kaminski, a Member of Parliament,
on issues related to the application of the Act of 7 April 2006.
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As a preliminary remark, I wquld draw your attention to the scope of the possible
intervention of the European Commission. In its role of guardian of the EU Treaties, the
Commission is notably in charge of monitoring the correct transposition of EU
legislation by the national authorities of the Member States into their internal legal order.
It may launch infringement proceedings against the Member States in order to bring
national law in line with Union law. However, the practical application of the national
rules implementing EU law falls exclusively under the competence of the national
administrative and judicial authorities.

I should also point out that the principle of sincere cooperation between the Union and
the Member States is enshrined in EU law. According to Article 4(3) of the Treaty on
European Union, they shall, in full mutual respect, assist each other in carrying out tasks
which flow from the Treaties. More generally, it is not for the Commission to call into
question the factual information that the authorities of a Member State may provide in
writing.

We have been informed that the Polish authorities have transposed Directive 2002/14/EC
into national law by adopting the Act of 7 April 2006 on informing and consulting
employees, published in the Journal of Laws on 10 May 2006, and that this piece of
legislation was later amended by an Act of 11 April 2008, published on 30 May 2008.
Both acts have been officially notified to the Commission. Following a judgment by
which the Constitutional Court declared certain provisions of the Act of 2006 to be
unconstitutional, it was further amended by an Act of 22 May 2009.

In the light of the above, please find hereunder the outcome of our assessment.

1) As regards the alleged decline in the number of works councils in Poland

I wish to underline that pursuant to Article 4(1) of Directive 2002/14/EC, the purpose of
this Directive is to establish a general framework setting out minimum requirements for
the right to information and consultation of employees. Article 4(2) states that the
practical arrangements for information and consultation shall be defined and
implemented in accordance with national law and industrial relations practices in
individual Member States in such a way as to ensure their effectiveness.

Thus, the Directive takes into account the diversity of national systems and traditions.
Notably, it does not oblige Member States to provide for the compulsory setting up of
bodies representing workers in undertakings or establishments that reach the thresholds
of employees laid down in the Directive. A rule such as the one contained in the Polish
legislation, according to which an employer must set up a works council only upon
receipt of a motion in writing signed by at least 10% of the workforce, cannot be
considered as being incompatible with Directive 2002/14/EC.

The issue of the number of works councils in Poland bears no direct relationship to the
provisions of the Directive and their implementation by the Polish authorities. On the
basis of the information you have provided, we do not have any reason to consider that
the rules applicable in Poland in this field are unclear and that this Member State would
be violating EU law. As regards the obligation, under Polish law, of employers to
transmit information on the establishment of a works council to the minister responsible
for labour affairs, it is not prescribed by the Directive and therefore does not raise any
issue of compatibility with it. Should a number of companies fail to communicate this
information, as suggested by the Secretary of State in the Ministry of Labour and Social
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Policy in his reply to Mr Kaminski's second interpellation, this may obviously have an
impact on the statistics relating to the number of works councils.

2) As regards the subjects on which information and consultation must take place
and the alleged ineffectiveness of the Polish authorities in enforcing the Act of
2006

On the question of the topics to be covered by information and consultation under Polish
law, we do not share your view that the wording of the relevant provisions is unclear.
Articles 13 and 14 of the Act of 7 April 2006 define the subject matter of information and
consultation and the conditions under which they must take place, in terms that are
similar to those used in the Directive itself. Unless we receive more specific information
backing up your general statement, we do not have sufficient grounds to consider that
Poland would infringe EU law on that matter.

You also allege that the enforcement of the Act by the National Labour Inspectorate is
ineffective, notably due to the unclear wording of the provisions on the subject of
information and consultation, and you appear to consider that this is demonstrated by the
relatively small number of violations of the Act being brought to light and of related
court cases.

In that regard, I should underline that Directive 2002/14/EC provides in Article 8(1) that
Member States shall ensure that adequate administrative or judicial procedures are
available to enable the obligations deriving from the Directive to be enforced. Article
8(2) requires Member States to provide for adequate, effective, proportionate and
dissuasive sanctions in the event of infringement of the Directive by the employer or the
employees' representatives. I would draw your attention to the information contained in
the annex to the Commission staff working document! accompanying the 2008
Communication on the review of the application of the Directive. Concerning Poland, the
Commission states, in relation to Article 8(1) of the Directive, that '/n case of non-
compliance with the provisions of Act 2006, the works councils may bring the case
before the competent general courts. Furthermore, the labour inspector assumes the role
of the public prosecutor in cases of commitment of the minor offences provided for in
Article 19 of the Act.’ On Article 8(2), it is explained that ‘drticle 19 of Act 2006 provides
Jor a fine or restriction of liberty in case of violation of the Act, in particular where the
employer fails to inform or consult the works council on matters specified in the Act or
hinders consultations or discriminates against a works council member in connection
with his/her activities in the field of information or consultation.’

Thus, on the basis of the information at our disposal, we do not have any reasons to
consider that Poland would have infringed the Directive and, notably, the above-
mentioned provisions. In particular, the limited number of sanctions being imposed for
non-compliance with national legislation and of cases of litigation does not allow to
conclude that the Directive's Article 8 on the protection of rights has been breached.

' Commission staff working document accompanying the Communication from the Commission to the
Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of
the Regions on the review of the application of Directive 2002/14/EC in the EU {COM (2008) 146
final} (SEC(2008) 0334 final).



3) As regards the alleged failure of the Act of 2006 to impose the information and
consultation of workers' representatives in case of restructuring decided by the
parent company

Several pieces of EU legislation containing provisions on information and consultation of
workers, for instance Directive 98/59/EC on collective redundancies and Directive
2001/23/EC on transfers of undertakings, state in substance that a breach of information
and consultation requirements cannot be excused by the fact that the necessary
information has not been provided by an undertaking controlling the employer. By
contrast, Directive 2002/14/EC does not contain an explicit provision to that effect.
However, in Article 2(c), the Directive defines the term ‘employer’ as 'the natural or
legal person party to employment contracts or employment relationships with employees,
in accordance with national law and practice’. Tt also provides, in Article 4(4)(c), that
consultation shall take place ‘on the basis of information supplied by the employer (...)".
Consequently, it is clear from the wording of the Directive that the obligations of the
employer rest on the natural or, in most cases, legal person employing the workers,
regardless of whether any measures on which workers' representatives must be informed
and consulted are being taken by an undertaking controlling the direct employer, i.e. the
parent company.

Although the Act of 2006 does not specifically define the term 'employer’, it does not
appear to prohibit an interpretation according to which workers' representatives must be
duly informed and consulted on a number of issues by the management of the legal entity
employing them. In order to ensure the effer utile of the Directive on that matter, the
Polish legislation should be interpreted along those lines.

4) As regards the lack of indication in the Act of 2006 of how experts are to be
financed

Experts may provide a valuable help to employees' representatives in carrying out their
tasks. Directive 2002/14/EC envisages the possibility of resorting to experts by
mentioning, in Article 6 on confidential information, (...} the employees’ representatives,
and any experts who assist them (...)". However, the Directive does not contain any
provision specifying how the possible recourse to experts should be financed.

Consequently, we could not find any grounds to consider that the provisions of the Act of
2006 which allow works councils to consult experts, but do not state how the support of
experts should be financed, would be incompatible with the Directive and, more
generally, Union law.

In conclusion, the information you have provided in your complaint does not enable us to
identify any element that may suggest a breach of EU legislation on the part of the Polish
authorities. Therefore, the Commission is not in a position to follow up on the matters
you are referring to in your complaint,

In view of the above considerations, we intend to close your complaint. Should you have
any information which you consider could lead to a different decision, please send it to

us at your earliest convenience and at the latest within four weeks of this letter.

Yours sincerely,

Muriel GUIN
Head of Unit



